Frissítve: 2019.10.16. 15:17
Tudnivalók és fogalmak
 • Fontos tudnivalók a hitelkalkulátorról

  Hitelkalkulátorunk az aktuális banki kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük. A hitelek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza adatbázisunk és a beállított hitelösszegre és futamidőre - és egyéb személyre szabási lehetőségek esetén azoknak megfelelően - számoljuk ki a törlesztőrészletet, kamatot, THM-et és a kezdeti költségeket is.

  Egyes speciális hitelekhez, vagy kedvezményrendszerekhez (mint például a Budapest Bank Egyenlítő hitele vagy az OTP Hűség1 szolgáltatása) egyéb adatokat is meg lehet adni a még személyre szabottabb kalkulációhoz (pl. hogy mekkora fizetésed van, vagy havonta mennyit tudnál félretenni). Ezeknél a találatoknál a „Személyre szabás” gombra kattintva tudod finomhangolni az adott hitelt.

  A bankok aktuális kezdeti költségeket érintő akcióival és díjvisszatérítéseivel a legtöbb esetben számolunk, de ha ezekért olyan feltételeket szabnak, amelyeket mi magunk sem vállalnánk hiteligénylőként (például életbiztosítás megkötését), akkor ezekkel nem minden esetben számolunk. A találatban lévő „Rövid leírás" gombra kattintva részletesen kifejtjük, hogy milyen akcióval, kamat(felár) kedvezménnyel számoltunk és ehhez milyen feltéleknek kell megfelelni. Hitelkalkulátorunk ezekben az esetekben már a csökkentett díjakkal számol.

  Nem jelenítjük meg az összes elérhető akciót, kamat(felár) kedvezményi lehetőséget, különösen ha a bank ezeket csak azoknak az ügyfeleknek nyújtja, akik nem közvetítőn keresztül igénylik a hitelt, vagy a bank honlapján vagy adott (közvetítő) partnerén keresztül adja le az igénylését, vagy csak bizonyos munkáltatónál dolgozók vagy városban lakók számára érhetőek el, vagy bármi egyéb olyan feltételt rendelnek hozzá, ami a látogatók döntő többségének nem elérhető, nem teljesíthető. Az olyan ajánlati leveles, edm-ekben vagy direkt promócióban szereplő termékeket, kezdeti költség vagy kamat(felár) kedvezményeket sem tartalmazza hitelkalkulátorunk, amelyek csak előre kiválasztott, leszűrt vagy adott banknál meglévő ügyfelek számára elérhetőek, vagy éppen nem publikusak.

  Hitelkalkulátorunk figyelembe veszi, ha adott bank hitelösszeg sávonként vagy futamidő sávonként eltérő kamatot, vagy kamatfelárat határoz meg.

  Egyes bankoknál előfordulhat, hogy ügyfélminősítési kategóriák szerint állapítják meg a hitel kamatát, kamatfelárát, vagyis a bank hitelelbírálási rendszerétől (scoring) és az adós jövedelmi és egyéb paramétereitől függően különböző kamattal vagy kamatfelárral hitelezi az igénylőket. Mivel nem publikusak ezek az értékelési rendszerek, így nem tudjuk megállapítani, hogy az egyes látogatók pontosan (még ha bizonyos adatokat meg is adnak magukról) melyik ügyfélminősítési kategóriába esnek.

  A hitelkalkulátor a jövedelem alapján is szűrheti a találatokat – ha beállítod, hogy 250.000 Ft-nál magasabb jövedelmed van, akkor még kedvezőbb árazású lakáshiteleket is megmutatunk. Minden hitelnél megtekintheted az akciós feltételeket és a kezdeti költségeket, ha a találatban a „Rövid leírás" gombra kattintasz.

  A lakáshiteleket sorba tudod rendezni az oszlopok (törlesztőrészlet, visszafizetendő, THM) alapján is. Alapértelmezetten az összesen visszafizetendő oszlop szerint rendezzük a találatokat, úgy gondoljuk, hogy ez mutatja meg a legjobban az egyes hitelek közötti különbséget.

  Más hitelkalkulátorokkal szemben rendszerünk valós adatokat tartalmaz, melyeket a bankok is gyakorta ellenőriznek.

  A hitelkalkulátorban törekszünk arra, hogy a Magyarországon működő és aktívan hitelező bankok lakáshiteleit feldolgozzuk. Az adatok frissítése miatt, vagy ha adott bank nem tette elérhetővé az aktuális hirdetményeit, terméktájékoztatóját, előfordulhat, hogy átmenetileg nem mutatjuk a hitelkalkulátorban. A takarékszövetkezetek és pénzügyi vállalkozások lakáshiteleit nem dolgozzuk fel, ezeket nem mutatjuk a hitelkalkulátorban.
  A kalkuláció során azt vesszük alapul, hogy határidőben, pontosan fizeted a hiteledet, ezért nem számolunk késedelemi díjakkal.
  Némely esetben kiemelünk általunk fontosnak ítélt jellemzőket az adott termékről, ezzel is segítve a választást. 

  Kamattámogatott hiteleknél a futamidő első 5 évében a kamattámogatással csökkentett kamattal számoljuk ki a törlesztőrészletet, kamatot és THM-et, a támogatás megszűntével (vagyis a hitel 61. hónapjától) pedig a kamattámogatás nélküli értékekkel számolunk.

 • Nem találok bizonyos bankot vagy terméket az összehasonlítóban. Miért van ez?

  Ez egyrészt azért lehet, mert nem dolgozzuk fel az adott bank termékeit, vagy ha éppen frissítjük egy adott bank kondícióit (ez általában egy munkanapot vesz igénybe), akkor nem mutatjuk azokat, amíg a frissítést nem fejeztük be teljesen.

  Ritkább esetben az is előfordulhat, hogy valamelyik banknak jóvá kell hagynia a kalkulátorainkban rögzített adatokat, számítási képleteket (ez időszakosan megtörténik), és amíg ez nem fejeződött be, addig nem mutatjuk az adott bank termékeit.

 • Mi történik, miután a kalkulátorban lakáshitelt igényelek?

  A megadott elérhetőségeken keresni fognak a kiválasztott bank ügyintézői vagy a money.hu közvetítő Kft. munkatársai, hogy segítségedre legyenek. Általában egy előszűrést csinálnak, hogy megállapítsák, hogy mennyi hitelt kaphatsz. Ha hitelszakértő segítségét kéred, akkor a teljes hitelügyintézés során segít, de ha inkább magadnak szeretnél intézni mindent, akkor a bank kollégái segítenek időpontot foglalni az általad kiválasztott bankfiókba, hogy egyeztethess az ügyintézőjükkel a továbbiakról. 

  Munkaidőben 24 órán belül, hétvégén és ünnepnapokon a következő munkanapon kerül sor a kapcsolatfelvételre.

 • Ugyanazokkal a kondíciókkal kapom az itt igényelt lakáshitelt, mintha bemennék a bankba?

  Általában igen, és egyes esetekben egyedi kedvezményeket, költség-elengedéseket tudunk a bankoknál biztosítani számodra.

  Mivel a banki termékek folyamatosan változó kondíciói között segítség nélkül nagyon nehéz eligazodni, mindenképpen érdemes a hitelkalkulátorunkat használni és tájékozódni, mielőtt bármely bankba bemennél. A hitel-összehasonlító használatával és a megfelelő lakáshitel kiválasztásával akár több millió forintot is megspórolhatsz.

 • Mik a lakáshitel felvételének lépései és mennyi idő amíg a hitelhez hozzájutok?

  Lakáshitel ügyintézése körülbelül 6-8 hét, ha személyesen, egymagad intézed. Ha rajtunk keresztül igényeled a hitelt és kéred a money.hu közvetítő Kft. hitelszakértőinek segítségét, akkor akár 3-4 hét alatt is elvégezhető az ügyintézés, ha minden dokumentum (munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok, stb.) azonnal rendelkezésre áll. 

  A lakáshitel felvételének lépései:

  1. Hitelek összehasonlítása és szimpatikus termék igénylése hitelkalkulátorunk segítségével.
  2. Egyeztetés a money.hu közvetítő Kft. hitelszakértőivel vagy banki partnerünkkel, előszűrés elkészítése (hogy tudd, mennyi hitelt kaphatsz).
  3. Adásvételi szerződés aláírása, hiteligényléshez szükséges dokumentumok bankban történő leadása (hitelkérelem befogadása).
  4. Ingatan értékbecslése, hitelbírálat.
  5. Pozitív döntés esetén szerződés a bankkal, majd hitelfolyósítás.

  További hasznos tanácsokat itt találsz.

 • Mennyi hitelt kaphatok?

  Ezt pontosan nem tudjuk megmondani, hiszen függ az életkorodtól, jövedelmedtől, munkahelyedtől, a fedezet értékétől és egyéb paraméterektől is. Lakáshiteleknél a fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-ára adhat a bank hitelt (de a gyakorlatban általában a forgalmi érték 70%-áig hiteleznek).

 • A hitelkalkulátor a hitelek összes kezdeti költségét feltünteti?

  Nem. A költségek kiszámolásánál a THM rendeletben írtakat követjük, mely alapján a hitelfelvételhez szorosan kapcsolódó költségeket tüntetjük fel (melyeket a banknak és a Földhivatalnak kell megfizetni). Általánosságban elmondható, hogy a közjegyzői díjat, ügyvédi költséget, ingatlanszerzéssel kapcsolatban felmerülő illetéket, térképmásolat díját és a különböző biztosítások (fedezeti biztosítás, életbiztosítás, stb.) díjait nem tartalmazza az általunk feltüntetett kezdeti költség. A fenti költségek ügyletenként és hitelösszegenként eltérőek, ezért ezeket nem lehet pontosan előre kiszámolni.

 • Honnan lesz pénz lakásra?

  A lakásvásárlás mindenkinek az egyik legnagyobb horderejű döntés, éppen ezért alaposan körül kell járni a kérdést, mielőtt belevágunk. Már az indulás előtt érdemes meghatározni, mekkora összeget tudunk áldozni a következő lakásra. Ehhez pedig előbb számvetést kell végezni és a rendelkezésre álló összeg tudatában végignézni a kínálatot. Ebben ad segítséget a moneycheck, meg abban, hogy mindenki megtalálja magának a legmegfelelőbb megoldást. Kezdjünk hozzá!  
 • 10 éve robbant ki a válság – Meddig emelkedhetnek még a lakásárak?

  A gazdaság minden részét, így az ingatlanpiacot is komolyan érintő válság tízéves évfordulója és a 2014 óta tartó lakáspiaci élénkülés miatt egyre többször kerül elő, hogy meddig tart még a lakásdrágulás, mikor várható a lakásárak csökkenése. Az ingatlan.com összevetette a mostani és tíz évvel ezelőtti helyzetet a lakásárak, a nettó jövedelmek, a lakáshitelezés és a megtakarítások alakulása alapján. "Bár a lakáspiac az elmúlt tíz évben változatos eredményeket ért el, a mostani helyzet azért jóva...
 • Kevesebb hitelt kaphat, aki kockáztat

  Bár az új lakáshitelek 70 százaléka ma már legalább 1 évre vagy akár hosszabb időre fix törlesztőrészletet biztosít, a minimum 10 évig fix törlesztőrészletet garantáló konstrukciók kaphatnak igazán nagy lendületet a Magyar Nemzeti Bank októbertől életbe lépő lakáshitelezési szabályainak köszönhetően - áll a money.hu és az ingatlan.com legfrissebb összeállításában.
 • Alacsonyabb hitelkamatokat akarsz? Mostantól csak a bankokban bízhatsz

  Vége a jegybank kamatvágásainak. Ha valami rendkívüli nem történik, akkor az irányadó alapkamat 2,1 százalékon marad még jó ideig. Ezzel a lakáshiteleknél eddig jellemző kamatcsökkenésnek is vége szakadhat, hacsak nem kezdenek a bankok versenybe az ügyfelekért és nem mérséklik a kamaton felül felszámolt banki marzsot. Hogyan érhetjük el, hogy olcsóbban kapjunk hitelt?
 • Új lakás

  A lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező lakás, melyet a lakás építtetőjétől vásárol a vevő és ő az első bejegyzett tulajdonos.

 • Jelzáloghitel

  Olyan hitelfajta, melynek fedezetéül egy vagy több ingatlant ajánlasz fel a bank részére, amely(ek)re az jelzálogjogot jegyeztet be. A bank kockázata így alacsonyabb, mivel nemfizetés esetén a bank jogosult a felajánlott ingatlanokat értékesíteni, hogy visszakapja pénzét. Az ilyen hitelek összege általában magas (jellemzően 5 millió forint feletti), futamidejük hosszú (akár 35 év is lehet). A hitelbírálat ideje hosszabb (3-4 hét). Kamatozásuk jóval alacsonyabb, mint a nem jelzálog-fedezetű hitelé. A hitel célja alapján az ingatlanfedezetes hiteleknek több fajtája van, pl. lakáscélú (vásárlás, építési, felújítás stb.) vagy szabad felhasználású.

 • Lakáshitel

  Kizárólag ingatlan célra (lakásvásárlás, bővítés, felújítás, korszerűsítés) felhasználható jelzáloghitel. Egyes esetekben lakáscélú hitel kiváltására is igényelhető. Általában kedvezőbb kondíciójúak a lakáshitelek, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

 • Forgalmi érték (ingatlan)

  Az ingatlan piaci értéke a hivatalos értékbecslés időpontjában, amit főként a kereslet-kínálat, az ingatlan állapota és elhelyezkedése határoz meg. A forgalmi érték összege megegyezik azzal az összeggel, amennyiért az értékbecslés pillanatában az ingatlan várhatóan értékesíthető.

 • Hitelbiztosítéki (HB) érték

  Jelzáloghitel esetén a fedezetként felajánlott ingatlan bank által elismert értéke, melyet az értékbecslő határoz meg a bank számára. A hitelbiztosítéki érték nem egyenlő az ingatlan forgalmi értékével, annál általában 10-20%-al alacsonyabb.

 • Finanszírozási arány

  A fedezetként felajánlott ingatlan(ok) hitelbiztosítéki és forgalmi értékének hányadosa. Jelenlegi szabályozás szerint a bankok a felajánlott fedezet(ek) forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújthatnak hitel forint alapon.

 • Kamatperiódus

  Az az időszak, amelyen belül a felvett hitel kamata nem változik. A bank csak a kamatperiódus fordulónapján változtathatja meg a hitel kamatát. Hitelszerződés megkötésénél bizonyos esetekben lehetőség van a kamatperiódust kiválasztani. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha rosszabbodó gazdasági helyzetre vagy emelkedő alapkamatra számítunk. Jelzáloghiteleknél általában javasolt legalább egyéves kamatperiódusú hitelt választani. Fedezetlen hiteleknél (pl. személyi kölcsön) sokszor nem értelmezhető a kamatperiódus, mivel a futamidő végéig garantálja a hitelintézet, hogy a hitel kamata nem fog megváltozni.

 • Hitelügylet szereplői

  Hitel felvételekor az adós sok esetben nem egy, hanem akár több személy vagy cég is lehet. Őket hívjuk kötelezettnek, melynek típusai:
  - adós (elsődlegesen övé a tartozás),
  - adóstárs (ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós), aki általában házastárs, élettárs vagy családtag, 
  - kezes (ha az adós, adóstárs nem fizet, akkor a bank tőle követelheti a hitel visszafizetését),
  - dologi adós, más néven zálogkötelezett (olyan kezes, aki nem az egész tartozásért felel, hanem csak a tulajdonában lévő vagyontárgy(ak) erejéig, melyeket ő ajánlott fel fedezetként).

 • Kezdeti költség(ek)

  A hitelfelvétel során azokat az egyszeri kiadásokat nevezzük kezdeti költségeknek, melyek megfizetése nélkül a bank nem fogja a hitelt folyósítani. Ezek közé tartozik az értékbecslési díj és a közjegyzői díj is. Akciók keretében a bankok sokszor a kezdeti költségek egy részét elengedhetik vagy a folyósítás után jóváírhatják az adós számláján  - cserébe viszont a bankhoz történő jövedelemátutalást vagy egyéb banki termékek igénybevételét írhatják elő.

 • Közjegyzői okirat

  Olyan okirat, amely közjegyző által aláírtan tanúsítja az okiratba foglalt nyilatkozat megtételét, annak helyét, idejét és módját, illetve, hogy az okirattal tanúsított adatok és tények a valóságnak megfelelnek. Jelzálogszerződésnél általában kétféle kötelezettségvállaló nyilatkozatot (közjegyzői okiratot) használnak a bankok – ezek közül csak egyfélét kell aláírni:
  Egyoldalú: A hiteligénylő jelzáloghitel kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségvállalását tartalmazza.
  Többoldalú: Ugyanaz, mint az egyoldalú, csak ebben az esetben magát a kölcsönszerződést foglalják közjegyzői okiratba (általában ennek magasabb a díja).

 • UniCredit Bank - 2019-08-16 - Kamatcsökkenés, közjegyzői díj akció módosítása

  Augusztus 15-től a piaci jelzáloghitelek kamata is csökkent 0,1-0,64 százaléképonttal, ahogyan a fogyasztóbarát hiteleknél történt augusztus 1-től. A kedvezmények is ugyanúgy változtak, ahogyan augusztus 1-jén a fogyasztóbarát hitelek esetében: az 5 éves kamatperiódusú hitelek kedvezményének mértéke TOP prémium aktív kedvezmény kategóriában 1,50%-rról 1,40%-ra csökkent, a 10 évesé nem változott. A Stabil Kamat hitelek esetében egységes lett a kedvezmények rendszere 5-20 éves kamatperiódusnál, azaz Aktív kedvezmény 0,5%, Prémium aktív kedvezmény 1,0%, TOP prémium aktív 1,25% lett.

  A kamatcsökkenés mértéke részletezve:
  - 5 éves: 0,24 százalékpont,
  - 10 éves: 0,31 százalékpont,
  - 5 éves Stabil Kamat: 0,1 százalékpont,
  - 6-8 éves Stabil Kamat: 0,26 százalékpont,
  - 9-10 éves Stabil Kamat: 0,45 százalékpont,
  - 11-13 éves Stabil Kamat: 0,25 százalékpont,
  - 14-15 éves Stabil Kamat: 0,45 százalékpont,
  - 16-18 éves Stabil Kamat: 0,45 százalékpont,
  - 19-20 éves Stabil Kamat: 0,64 százalékpont.

  Fentieken túl törölték a hirdetményből a referenciakamathoz kötött, már nem igényelhető hiteleket.

  Az otthonteremtő hitelek hirdetményében a közjegyzői díj visszatérítési akció maximálva lett 50.000 Ft-ban (visszamenőleg augusztus 1-től), és a visszatérítés feltétele is változott azzal, hogy mostantól nem a bank, hanem az ügyfél nevére szóló számlát kell benyújtani.

  A fogyasztóbarát hitelek hirdetményében tájékoztatja a bank az ügyfeleket, hogy a 2019.07.01. és 2019.08.01. napja között megkötött hitelszerződések esetében visszatéríti a közjegyzői okirat díját abban az esetben is, ha az okirat elkészítéséről szóló számlát a közjegyző az ügyfél nevére állította ki, feltéve, hogy a számlán a közjegyzői okirat száma (az ügyszám), valamint a kölcsön nyilvántartási száma megjegyzésként feltüntetésre került.

  Az Általános tájékztatóban és a Termékismertetőkben a reprezentatív példák adatai módosultak, valamint a közjegyzői díjjal kapcsolatos korábbi változások kerültek átvezetésre (visszatérítési akció maximalizálása, közegyzői díj összege, hivatkozott rendelet száma).

 • Oberbank - 2019-08-15 - Referenciakamat-emelkedés

  Augusztus 15-től a 3 havi BUBOR 0,25%-ról 0,26%-ra emelkedik, így a referenciakamathoz kötött hitelek kamata és THM értékei is magasabbak lesznek. A kamatfelárakon nem változtatott a bank. A 3 hónapos kamatperiódusú akciós lakáshitel THM-je annuitásos törlesztéssel 2,30% lesz.

 • OTP Bank - 2019-08-15 - Szeptemberi ÁKK referenciahozamok

  Augusztus 15-i hirdetményeiben a bank előre közölte a 2019. szeptember 1-jétől érvényes ÁKK referenciahozamok értékét és ezzel összefüggésben az Otthonteremtési hitelek várható kamatait. Az 1 éves ÁKK 0,21%, az 5 éves ÁKK 1,74% lesz.

 • K&H Bank - 2019-08-13 - Jóváírási akció

  Jóváírási akció keretében a hitelösszeg 1%-át, de maximum 100.000 forintot ír jóvá a bank a folyósítást követően a kölcsön törlesztőszámláján, amennyiben
  - 2019. augusztus 12 – 2019. november 13. között befogadott hiánytalan hitelkérelem alapján legkésőbb 2020. március 31-ig megtörténik a hitel (első) folyósítása, továbbá
  - az adós újonnan nyit vagy rendelkezik már a K&H Banknál vezetett bankszámlával és vállalja a munkabérátutalási kamatkedvezmény feltételeinek teljesítését.

 • Sberbank - 2019-08-12 - Csökkent a 12 havi BUBOR referenciakamat

  Augusztus 10-től a bank által alkalmazott 12 hónapos BUBOR csökkent, a kamatfelárak és egyéb feltételek nem változtak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatai sem változtak. A terméktájékoztatókban és az Összehasonlító táblázatban a reprezentatív példák adatai és a THM-ek módosultak.

 • Budapest Bank - 2019-08-07 - Kamatcsökkenés és utalási díj maximumának emelkedése

  A lakossági jelzáloghitelek augusztus 7-i hirdetményében átárazásra kerültek a Dolgozói Exkluzív számlacsomaggal (DEX, DPX, DP3 vagy DE2 dolgozói számlacsomaggal) rendelkező Ügyfelek részére elérhető konstrukciók 5 és 10 éves kamatperiódusban. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kmata 0,65 százalékponttal, a 10 éveseké 0,74 százalékponttal csökkent.

  A fogyasztóbarát hiteleknél az átutalási díj maximuma emelkedett 16.240 Ft-ról 16.527 Ft-ra.

 • MagNet Bank - 2019-08-06 - Kamatcsökkenés

  Augusztus 1-től a bank által alkalmazott 6 havi BUBOR értéke nem változott, és a kamatfelárak sem módosultak. Az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az az 5 éves ÁKKH csökkent, a kamatfelárak szintén változatlanok. A MagNet Stabil Ötös hitelek kamata 0,24 százalékponttal, a Stabil Tízes hiteleké 0,37 százalékponttal csökkentek.

 • Sopron Bank Burgenland - 2019-08-06 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamatai csökkentek

  Augusztus 1-től az 1 és 5 éves ÁKK referenciahozam csökkent, a kamatfelárak nem módosultak. Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal 6,22%-os THM-mel igényelhető, míg 1 éves kamatperiódus esetében 3,29% a teljes hiteldíj mutató a jelenleg hatályos hirdetmény szerint, használt lakás vásárlására. A 10 és 10 Otthonteremtő Kamattámogatott hitel THM-je 3,27% (új lakás vásárlására) az akciók beszámításával.

 • K&H Bank - 2019-08-05 - OTK extra használt lakásra is

  Augusztus 5-től a K&H lakáscélú hitel állami támogatással extra használt lakás vásárlásáshoz, bővítéshez is igényelhető, de a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 7/A. fejezete alapján preferált kistelepülésen lévő lakásra továbbra sem.

 • Sberbank - 2019-08-05 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamata csökkent

  Az 1 és 5 éves ÁKK referenciakamat egyaránt csökkent, a kamatfelárakon, akciókon nem változatott a bank. Az 1 éves Otthonteremtési hitel THM-je használt lakás vásárlására 3,59%, az 5 éves kamatperiódusúé pedig 6,00% az augusztus 1-től hatályos hirdetmény szerint. A Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása mellett nyújtott lakáscélú kölcsön feltételein nem változtattak.

 • Takarék Kereskedelmi Bank - 2019-08-05 - Közjegyzői díj akció változása és további változások

  Az augusztus 1-től hatályos hirdetményekben a referenciakamathoz vagy referenciahozamhoz kötött kamatozású termékek kamatmértéke aktualizálásra került a jelen hónapra érvényes referenciakamatok vagy referenciahozamok alapján. Továbbá a 2019. augusztus 1-től átvett kölcsönügyletek esetén a hitelintézet az átvállalás helyett visszatéríti a hitelszerződés vagy egyoldalú kötelezettségvállalást tartalmazó nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásának díját legfeljebb 50.000 forintos összeghatárig. Fentieken túl közzétették, hogy megváltozott egyes szövetkezeti hitelintézetek székhelye és cégjegyzékszáma.

  Az új terméktájékoztatókban csak a reprezentatív példák adatai módosultak.

 • UniCredit Bank - 2019-08-05 - Fogyasztóbarát hitelek kamata csökkent, közjegyzői díj akció módosítása, akciók meghosszabbítása

  A piaci hitelek augusztus 1-jei hirdetményében a már nem igényelhető (referenciakamathoz kötött) jelzáloghitelek referenciakamata változott, a többi hitel kamata változatlan. A közjegyzői díj visszatérítési akcióban a visszatérítés mértéke maximálva lett 50.000 Ft-ban, és visszatérítés feltétele is változott azzal, hogy mostantól nem a bank, hanem az ügyfél nevére szóló számlát kell benyújtani.

  A minősített fogyasztóbarát hitelek kamata 0,1-0,64 százaléképonttal csökkent, és a kedvezmények is változtak. Az 5 éves kamatperiódusú MFL hitel kedvezményének mértéke TOP prémium aktív kedvezmény kategóriában 1,50%-rról 1,40%-ra csökkent, a 10 évesé nem változott. A Stabil Kamat MFL hitelek esetében egységes lett a kedvezmények rendszere 5-20 éves kamatperiódusnál, azaz Aktív kedvezmény 0,5%, Prémium aktív kedvezmény 1,0%, TOP prémium aktív 1,25% lett. A közjegyzői díj visszatérítés az MFL hitelek esetében is maximálva lett.

  A kamatcsökkenés mértéke részletezve:
  - 5 éves MFL: 0,24 százalékpont,
  - 10 éves MFL: 0,31 százalékpont,
  - 5 éves Stabil Kamat MFL: 0,1 százalékpont,
  - 6-8 éves Stabil Kamat MFL: 0,26 százalékpont,
  - 9-10 éves Stabil Kamat MFL: 0,45 százalékpont,
  - 11-13 éves Stabil Kamat MFL: 0,25 százalékpont,
  - 14-15 éves Stabil Kamat MFL: 0,45 százalékpont,
  - 16-18 éves Stabil Kamat MFL: 0,45 százalékpont,
  - 19-20 éves Stabil Kamat MFL: 0,64 százalékpont.

  Az otthonteremtő hitelek referenciakamata csökkent, így a kamatok és a THM-ek is alacsonyabbak lettek. A díjvisszatérítési akciókat változatlan feltételekkel meghosszabbították 2020. június 30-ig

 • K&H Bank - 2019-08-02 - Kamatcsökkenés és referenciakamatok változása

  A 3 havi BUBOR nőtt, a 12 havi BUBOR, valamint az 5 éves ÁKKH csökkent, melyet a 2019. augusztus 1-jei Függelékekben tettek közzé. A kamatfelárakon és a kamatokon nem változatott a bank az üzleti feltételű lakáshitelek és az ingatlanfedezetű személyi hitelek esetében. A minősített fogyasztóbarát hitelek kamata a K5-K6 kategóriában csökkent.

 • OTP Bank - 2019-08-02 - Akció meghosszabbítása, referenciakamatok változása

  Augusztus 1-től az otthonteremthő hitelek és a 3 hónapos BUBOR-hoz kötött változó kamatozású piaci jelzáloghitelek referenciakamatai változtak. A kamatfelárak és fix kamatozású hitelek kamatai nem módosultak. Az Online kamatkedvezmény kampányt változatlan feltételekkel meghosszabbították augusztus 31-ig.

 • Erste Bank - 2019-08-02 - Lakáshitelek kamatcsökkenése, új akció és további változások

  Augusztus 1-től a 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitelek referenciakamata nem változott, és a kamatfelárak sem módosultak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 15 éves fix lakáshitelek kamatai Standard kategóriában minden hitelösszegsávban és 5 millió forint alatt minden kategóriában csökkentek.

  A Lakossági Hitel Hirdetményben visszamenőleg 2015.02.01-es dátummal javították a késedelmi kamatot Folyószámlahitel esetén az ügyleti kamat+3%-ról az ügyleti kamat+6%-ra. Az Akciók c. hirdetményben a jelzáloghitelek akciói nem változtak, csak a Babaváró hitel akcióinak feltételei módosultak ismét, továbbá Egyösszegű jóváírás akció indult az ERSTE Bank fiókhálózatában 2019.08.01-2019.11.30. között befogadott és 2020.02.29-ig folyósított jelzáloghitel ügyletekre, amennyiben az ügylethez kapcsolódóan Erste Törlesztési Védelem igénylése történik.

  A terméktájékoztatókban a reprezentatív példák adatai módosultak

 • Gránit Bank - 2019-08-02 - Az otthonteremtő hitelek referenciakamata csökkent

  Augusztus 1-től az Otthonteremtési Kamattámogatott Jelzáloghitelek esetében alkalmazott 5 éves ÁKK referenchiahozam alacsonyabb lett, de a kamatfelár és az akciós THM nem változik (3,13%).

 • Raiffeisen Bank - 2019-08-02 - Csökkentek a kamatok

  Augusztus 1-től a csökkentek a jelzáloghitelek kamatai az alábbiak szerint:

  - 15 éves futamidő végéig fix termék esetén: - 0,20%,
  - 10 éves kamatperiódusú termék esetén: - 0,31%,
  - 10 éves futamidő végéig fix termék esetén: - 0,31%,
  - 5 éves kamatperiódusú és 5 éves futamidő végéig fix termék esetén: - 0,15%.

  A referenciakamathoz kötött hitelek referenciakamata, a 6 havi BUBOR nem változott, a kamatfelárak sem módosultak. Az otthonteremtő hitelek referenciakamata alacsonyabb lett.

  A 2018.12.03. dátumú összehasonlító táblázat a Babaváró kölcsönnel egészült ki.

 • MKB Bank - 2019-08-01 - Kamatcsökkenés és referenciakamatok csökkenése

  Augusztus 1-től a piaci hitelek esetében alkalmazott 12 hónapos BUBOR csökkent (0,45%), a 6 hónapos BUBOR nem változott (0,3%), és a kamatfelárak sem módosultak. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatai szintén változatlanok. Az otthonteremtő hitelek referenciakamatai csökkentek.

  A Minősített Fogyasztóbarát Lakásiteleknél az alábbi esetekben történt kamatcsökkentés:

  - MKB FIX 15 éves, Normál kondíció: 6,70%-ról 6,45%-ra,
  - MKB FIX 20 éves, Normál kondíció: 7,00%-ról 6,45%-ra,
  - MKB FIX 20 éves, Extra kondíció: 6,50%-ról 6,45%-ra,
  - MKB Forint Lakáshitel 10 éves, Normál kondíció: 5,94%-ról 5,92%-ra,
  - MKB Forint Lakáshitel 15 éves, Normál kondíció: 6,70%-ról 6,45%-ra.

  A többi esetben a kamatok változatlanok.

 • Budapest Bank - 2019-08-01 - Kamatcsökkenés és otthonteremtő hitelek referenciakamatának változása

  Augusztus 1-től az 5 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata a 10 millió Ft alatti összegsávban 5,00%-ról 4,76%-ra, a 10 éveseké 6,19%-ról 5,82%-ra csökkent, így a reprezentatív példákban megadott THM-ek is módosultak. Az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 5 éves ÁKKH csökkent, a 6. évtől alkalmazott 6 hónapos BUBOR értéke nem változott, és a kamatfelárak szintén változatlanok. A referenciakamatok változása miatt az Otthonteremtő hitel THM-je 5,21-5,63%-ról 5,12-5,54%-ra csökkent. A piaci kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak.

 • Sopron Bank Burgenland - 2019-08-01 - Hitelekhez választható bankszámlák változásai és Új Otthon termék hitelcéljainak bővülése

  Július 31-től a kamatkedvezményeket akkor lehet igénybe venni, ha a CREDITHEZ és CREDITHEZ2 számlacsomagon kívül bármely fizetési számlát nyit az adós a banknál (eddig csak a CREDITHEZ számlacsomag szerepelt a feltételek között).  A THM számítása során mostantól nem az Aktív Online számlacsomag havi számlavezetési díjait veszik figyelembe, hanem az Andante csomagét, így a díjak a következők lesznek: a kereskedelmi kommunikáció szerinti értéknél a hitelösszeg elutalásának díja 0,834% min.458 Ft, a havi zárlati díj 0 Ft (CREDITHEZ2 lakossági számla), a 0,25%-1,25% közötti kamatkedvezménynél a hitelösszeg elutalásának díja 0,834% min.458 Ft, a havi zárlati díj 500 Ft. (Egyébként a CREDITHEZ számla 2019.07.30-ig nyitható, CREDITHEZ2 számla 2019.07.31-től nyitható.)

  További változás, hogy az Új Otthon termék hitelcélját 2019.07.31-től kibővítették az idegen banki lakáscélú jelzáloghitel kiváltásra is. Ezzel egyidőben a jövedelemutalásra adott kamatkedvezmény minden hitelösszegsávban emelkedett.

FONTOS! Nem biztos, hogy a kiválasztott hitelt meg is kaphatod.
A fent szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást.
A Hitelkalkulátorban feltüntetett termékek fizetett hirdetések, amelyeket objektív összehasonlítás eredményeképpen jelenítünk meg (kivéve a színes kerettel megjelölteket, amelyek az adott bankkal történt külön megállapodás alapján kerültek kiemelésre).
A fenti hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplők, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg az adott bank döntésétől függően.
A részletes feltételeket, kondíciókat minden esetben az adott bank vonatkozó Üzletszabályzata, Általános Szerződési Feltétele, Hirdetménye, vagy Kondíciós listája tartalmazza, amelyeket a bankok hivatalos weboldalán vagy az ügyfélszolgálatokon tudsz megtekinteni. A bankok mindenkor fenntartják maguknak a jogot a kondíciók változtatására. A bank által adott ajánlat eltérhet az általunk megadott adatoktól, amelyekért felelősséget nem áll módunkban vállalni. Figyelemfelhívás: fontos tudni, hogy a táblázatokban jelölt adatok sorrendje nem a bankot, hanem annak adott termékét jellemzi. Az adatok megállapítása a mindenkor hatályos pénzügyi jogi és szakmai szabályok szerint történik. Időszakosan az adatokban és azok sorrendjében változás következhet be, az esetleges későbbi adatváltozásból eredő eltérésért nem tudunk felelősséget vállalni. * A törlesztőrészletek mező „Későbbi” részében a futamidő utolsó évének első hónapjára számított törlesztőrészletet jelenítjük meg. Fontos, hogy a törlesztőrészletek számítása a jelenleg aktuális kamatokkal történt. A bankok, kamatperiódusonként módosíthatják a hitel után fizetendő kamatot.
A találatok között - a lehető legteljesebb tájékoztatás érdekében - azon bankok termékeinek paramétereit is megjelenítjük az általunk használt és közzétett metódus alapján, amelyekkel nem állunk értékesítői szerződéses jogviszonyban. Ezeknél a termékeknél az igénylés során nem tudunk segítséget nyújtani, így az ilyen találatoknál a "Részletek" gomb/felirat sem látható.